Cardio-CT-vizsgálat

 

A vizsgálat koszorúér-szűkületek, plakkok időben történő felismerése és kezelése, nagymértékben hozzájárul a szívizominfarktus megelőzéséhez.

A Cardio CT vizsgálat előtt, a közelmúltig ennek egyedüli módja a szív-katéteres vizsgálat volt, amely azonban invazív beavatkozás révén az esetek 0.1-1 %-ában veszélyes szövődményeket is okozhat (stroke, érfal-repedés, vérzés a szúrás helyén), ill. fizikailag és lelkileg is megterhelő lehet, valamint kórházi befekvéssel jár.

Cardio CT vizsgálatA Cardio vizsgálatok, néhány éve terjedtek el a világban, majd Magyarországon is a sokszeletes CT készülékek.

Ezekkel a korszerű CT berendezésekkel megfelelő szoftver segítségével már invazív behatolás nélkül is szubmilliméteres pontossággal tudjuk a szívet, ill. a koszorúereket ábrázolni.

Nagy nemzetközi statisztikák alapján coronaria-plakkok, szűkületek kimutatására a módszer ún. negatív prediktív értéke csaknem 100 %, ami azt jelenti, hogy igen nagy biztonsággal ki lehet válogatni azokat a betegeket, akiknél további vizsgálatok nem szükségesek, infarktus-rizikójuk csekély.

Ahol viszont jelentősebb szűkületet tudunk igazolni, az intervenciós kardiológusok célzottan tudják az adott érszakaszt katéterezés során vizsgálni, ill. az esetleges tágítást megtervezni.

A Cardio CT vizsgálat során először meghatározzuk a koszorúerek meszesedését.

Amennyiben ez bizonyos szintet elér, előfordulhat, hogy rögtön hogy szívkatéterezést javaslunk, mivel a koszorúér betegség valószínűsége igen nagy lehet.

Ezt követően röntgen kontrasztanyagot juttatunk a beteg vénájába, és felvételeket készítünk a szívről illetve a coronariákról.

Végezetül az egész mellkasról is CT vizsgálat készül, ennek során akár eddig fel nem ismert, de fontos elváltozások (daganatok) is kiderülhetnek.

A Cardio CT vizsgálat beutaló-köteles, melyet kardiológus szakorvos állít ki.

Fontos, hogy a betegek vércukorszint-csökkentő gyógyszereik közül a metformint tartalmazókat a vizsgálat előtt 3 nappal hagyják ki, ill. a vizsgálat előtt és után bőven fogyasszanak folyadékot.

Várandós nőknél, súlyos vesebetegségben szenvedőknél a vizsgálat nem javallt.

  • A Cardio CT vizsgálat árairól, illetve a vizsgálatokról bővebben a központjainkban kaphat felvilágosítást.
  • Az oldalon a “CT-MR vizsgálat ára” menüpontban is tájékozódhat, a nem OEP finanszírozott vizsgálatok áráról.

Mediworld Plus Kft

Kérdéseivel, illetve vizsgálati időpont egyeztetése érdekében kérjük, keresse az Önhöz legközelebbi képalkotó diagnosztikai központot:

Központok

Pin It on Pinterest

Share This