Csontsűrűségmérés – TB finanszírozott – Magánrendelés

Tisztelt Páciensünk! Csontsűrűségmérés vizsgálatra küldte központunkba Önt kezelő orvosa!

Ez a készülék alkalmas lumbális gerinc és combnyakak csontdenzitásának mérésére, az osteoporosis (csontritkulás) igazolására, vagy kizárására és törési kockázat becslésére.

Csontsűrűség mérés

Készülékünk a ma forgalomban lévő legmodernebb berendezések közé tartozik, rendkívül alacsony sugárterheléssel, nagy mérési pontossággal, igen gyorsan működik.

A vizsgálat átlagosan 15 percet vesz igénybe, teljesen fájdalommentes.

A pácienseknek nem kell ruhájukat levetniük, elegendő a vizsgált testtájakon a ruhát meglazítani.

A csontritkulás kialakulásának okai.

“A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából”

Az osteoporosis kialakulása a test öregedésének a következménye. Mértékét nagyban befolyásolja, hogy az első 40 év alatt milyen minőségű csontozat alakult ki, illetve hogy 30 éves kor fölött milyen ütemű a leépülés. A csontok anyagcseréje, a csontszövetek megújulása természetes folyamat, a törések összeforrásának is ez a feltétele. A csontritkulás akkor kezdődik, ha a csontépülés mértéke nem éri el a lebomlásét. Mivel a csontanyagcsere a puhább részeken nagyobb mértékű, mint a keményebb külső rétegekben, ezért az osteoporosis először a nagyobb szivacsos állománnyal rendelkező csontokban jelentkezik. Emiatt olyan gyakori idős korban például a combnyak-, a csigolya- és a csuklótörés. Minél öregebb valaki, annál nagyobb a valószínűsége a csontritkulásnak, következésképpen az életkor előrehaladtával egyenes arányban nő a mind nehezebben gyógyuló csonttörések kockázata.
A csontépítésért elsősorban a nemi hormonok, különösen az ösztrogén, a felelősek. Ebből következőleg a csontritkulás kialakulása a hormontermelés csökkenésével van összefüggésben. Minél korábban kezdett menstruálni egy nő, és minél szabályosabb volt a klimax előtt a havi ciklusa, annál kisebb a kockázata a csontritkulás kialakulására. Természetesen a kevés tesztoszteront termelő férfiak is veszélyeztetettebbek a normális mennyiségű nemi hormonnal rendelkező embertársaiknál.
Az idős életkor mellett a csontritkulás másodlagos okai egyéb egészségügyi problémák is lehetnek, leginkább olyanok, amelyek a hormonszint mennyiségével vagy a csontozat felépítésével állnak összefüggésben, de más betegségek és bizonyos műtéti beavatkozások is növelhetik a kockázatot. anorexia nervosa: kóros koplalás bulimia: kóros falánkság, általában az étkezést követő hányással D-vitamin- és kalcium- vagy magnéziumhiány K-vitamin hiány gyomorbetegség, gyomorműtét emésztési és felszívódási zavarok a pajzsmirigy és a mellékpajzsmirigy működési zavarai és a hormonháztartást befolyásoló különféle betegségek a mellékvesekéreg túlműködése csontvelő-betegségek autoimmun betegségek ízületi gyulladás a mozgásképesség elvesztése daganatos megbetegedések (leginkább emlő-, petefészek-, csont-, prosztata- és gyomorrák) Cushing-szindróma alkoholizmus bizonyos gyógyszeres kezelések (hosszan tartó szteroid-kúra, kemoterápia, vízhajtók szedése stb.) a klimax előtti petefészek-eltávolítás depresszió
Egyértelműen bizonyított tény, hogy a csontritkulás kockázata összefügg a hozott gének minőségével. Akinek a szülei, nagyszülei osteoporosisban szenvedtek, annak jóval nagyobb esélye van a csontritkulásra.
Minél soványabb és alacsonyabb valaki, általában annál vékonyabb a csontozata is. Hogyha kisebb a kiindulási csonttömeg, akkor a leépülés gyorsabban megy végbe. Ezért vannak nagyobb veszélyben a „törékeny” testalkatú emberek.
Dohányzás A dohányzás visszafogja az ösztrogéntermelést és a kalciumfelszívódást, ezért sok más egészségügyi kockázata mellett a csontritkulás előfordulásának arányát is növeli. Túlzott mértékű alkoholfogyasztás A férfiaknál ez az osteoporosis leggyakoribb oka. A sok alkohol ugyanis csökkenti a csontképzést és a kalciumfelszívó képességet, ezen kívül vízhajtó hatása miatt is kalciumvesztést okoz. Mozgás A rendszeres sportolás erősíti a csontokat és fokozza a csontképződést, a mozgásszegény életmód viszont nagy mértékben gyorsítja a csontozat leépülését. Ügyelni kell viszont arra, hogy már kialakult súlyos osteoporosis esetén a megerőltető edzések könnyen csonttörést okozhatnak. A csontritkulásban szenvedőknek óvatos gyógytornával szabad csak növelniük a mindennapi mozgás mennyiségét. Üdítőital-fogyasztás Az üdítőitalok előállításához használt foszforsav felerősíti a D-vitamin- és kalciumhiány csontozatra gyakorolt negatív hatását. Önmagában nem igaz az a tévhit, hogy a szénsavas üdítők „kimossák a csontból a kalciumot”, de a meglévő hiánytüneteket fokozzák. Ezért a rendszeres fogyasztóknak mindenképpen gondoskodniuk kell a megfelelő kalcium- és D-vitamin-bevitelről, amennyiben el szeretnék kerülni a csontritkulás nagyobb kockázatát.

Mediworld Plus Kft

Kérdéseivel, illetve vizsgálati időpont egyeztetése érdekében kérjük, keresse az Önhöz legközelebbi csontsűrűség mérő diagnosztikai központot:

Központok

Pin It on Pinterest

Share This