CT-vizsgálat – TB finanszírozott – Magánrendelés.

 

A modernkor CT vizsgálata egy számítógépes rétegvizsgálat, amely egy speciális röntgenvizsgálat, amit a 70-es évek végén vezettek be az orvosi képalkotó diagnosztikába, melynek segítségével igen sok információt kapunk a CT komputer-tomográfia vizsgálat során a testrégióról is.

A központjainkban a CT vizsgálatokat TB finanszírozott illetve magánrendelés kereteiben veheti igénybe.

CT vizsgálat

A CT vizsgálat elérhető Budapesten a XX. kerületben, Székesfehérváron, Szolnokon, Budapesten-magánrendelés,Ajkán – csak TB finanszírozott betegek részére ).

A vizsgálatra érkezve magánúton érheti el a diagnosztikai központjainkat, a (kórház) területén fizetős (térítéses) a magánút használata illetve a parkolás szgk-val.

 • A vizsgálat árairól, illetve a vizsgálatokról bővebben a központjainkban kaphat felvilágosítást.

 • Az oldalon a “CT MR vizsgálat ára” menüpontban is tájékozódhat, a nem OEP finanszírozott vizsgálatok áráról.

A CT vizsgálat menete

 

Gyakori kérdések a komputer tomográfiás vizsgálattal kapcsolatban, az alábbi részekben írunk a vizsgálathoz tartozóan. Bővebb felvilágosítást szeretne szolgáltatásainkról illetve vizsgálatainkról, keresse a legközelebbi központunkat.

 

A korszerű CT vizsgálat

 

A korszerű vizsgálatokat rövid vizsgálati idő alatt magas képi felbontást, alacsony sugárzás mellett tesz lehetővé.

Az eljárás valamennyi szerv-szervrendszer diagnosztikájában igen jól használható csúcstechnológiai módszer.

Az eljárás képes nagyon pontos és nagy felbontású képet adni bármelyik szervről.

Nagy segítséget jelent a betegségek felderítésében és a pontos diagnózis megállapításában.

Kimutatható a szervek daganatos, gyulladásos betegsége, sérülése, vérzése.

Ezen vizsgálómódszer jelentősége a hagyományos módszerekkel szemben, hogy a különböző struktúrák nem vetülnek egymásra, képük nem összegződik, így részleteiben vizsgálhatóak.

Elsősorban a központi idegrendszer, a mellkas és a has, az érrendszer, de az emberi test szinte valamennyi részének kiváló ábrázolására képes.

Utólagos rekonstrukciók révén alkalmas az emberi test háromdimenziós megjelenítésére. Gyorsaságánál fogva különösen fontos a sürgősségi betegellátásban.

A vizsgálat számos betegségben vagy annak gyanújában első vizsgálatként végzendő.

A CT vizsgálat, hogyan történik

 

A vizsgálat során a páciens egy asztalon fekszik, és egy kerek nyíláson át csúszik be egy nagyméretű hengerbe, vagyis magába a készülékbe.

A vizsgálat alatt a röntgencső körbeforog a test körül, míg az asztal folyamatosan mozog, a gép ennek során megméri, hogy a vizsgált harántmetszet pontjaiban milyen mértékű a sugárelnyelődés.

Ezen értékeknek alapján, bonyolult matematikai és számítástechnikai műveletek után, a számítógép monitoron jeleníti meg az adott testszelet metszeti képét.

Mire figyeljünk a CT vizsgálatkor

 

A páciensnek a mérések alatt mozdulatlanul kell feküdnie.

A hasi, mellkasi vizsgálatoknál a mérések alatt vissza kell tartania a lélegzetét, ilyenkor hangszórón keresztül kap utasításokat a kezelőhelyiségben tartózkodó személyzettől.

A vizsgálat alatt az asztal fokozatosan csúszik beljebb a hengerbe.

Az esetleges eltérések minél pontosabb tisztázása érdekében intravénás jódos kontrasztanyag használatára kerülhet sor, melynek estén a merkformin tartalmú tabletta szedésének felfüggesztése szükséges 48 órával a vizsgálat előtt és 48 órán át a vizsgálat után.

Hasi vizsgálatok esetén a bélrendszer könnyebb elkülönítése és annak eltéréseinek könnyebb tisztázásának céljából orális kontrasztanyagot adunk a betegnek a vizsgálat előtti órában.

A vizsgálat időtartama 5-15 perc.

Központunkban elérhető CT vizsgálatok:

 

 • Koponya vizsgálat,
 • Arckoponya vizsgálat,
 • Orbita vizsgálat,
 • Belső fül vizsgálat,
 • Nyaki lágyrész vizsgálat,
 • Gerinc vizsgálat,
 • Ízület vizsgálat,
 • Mellkas vizsgálat,
 • Szív vizsgálat,
 • Has vizsgálat,
 • Kismedence vizsgálat,
 • Virtuális colonoscopia vizsgálat,

Angiográfia: CT vizsgálat;

 • Koponya vizsgálat,
 • Nyaki vizsgálat,
 • Mellkasi vizsgálat,
 • Alsó végtagi vizsgálat,

CT vizsgálathoz szükséges előkészületek

 

CT vizsgálatra szükséges előkészületekA különböző testtájékok vizsgálatakor, kérő indikációtól függően, jódtartalmú  intravénás kontrasztanyag adására kerülhet sor, mely miatt a vizsgálat éhgyomorra történik, a vizsgálatot megelőző 6 órában nem szabad enni.

Amennyiben Ön cukorbeteg és szakorvosa CT vizsgálatra küldi, kérjük, kérje ki orvosa tanácsát-gyógyszereit illetően, mert előfordulhat, hogy valamelyik gyógyszerének szedését a vizsgálat idejére szüneteltetnie kell.

Terhességben, különösen annak korai szakaszában minden röntgensugárzással járó vizsgálóeljárás ellenjavallt, kivéve egyes súlyos, az életet veszélyeztető kórképeket.

A CT vizsgálat után a szokásos napi tevékenység folytatható, kíméletre nincs szükség.

Cardio CT vizsgálat

 

Cardio CT vizsgálatA Cardio vizsgálat elérhető a Hetényi Géza Kórház – Rendelőintézetében illetve a Szent György Egyetemi Oktató Kórházban.

A vizsgálat koszorúér-szűkületek, plakkok időben történő felismerése és kezelése, nagymértékben hozzájárul a szívizominfarktus megelőzéséhez.

A Cardio CT vizsgálat előtt, a közelmúltig ennek egyedüli módja a szív-katéteres vizsgálat volt, amely azonban invazív beavatkozás révén az esetek 0.1-1 %-ában veszélyes szövődményeket is okozhat (stroke, érfal-repedés, vérzés a szúrás helyén), ill. fizikailag és lelkileg is megterhelő lehet, valamint kórházi befekvéssel jár.

A Cardio vizsgálatok, néhány éve terjedtek el a világban, majd Magyarországon is a sokszeletes CT készülékek.

Ezekkel a korszerű CT berendezésekkel megfelelő szoftver segítségével már invazív behatolás nélkül is szubmilliméteres pontossággal tudjuk a szívet, ill. a koszorúereket ábrázolni.

Nagy nemzetközi statisztikák alapján coronaria-plakkok, szűkületek kimutatására a módszer ún. negatív prediktív értéke csaknem 100 %, ami azt jelenti, hogy igen nagy biztonsággal ki lehet válogatni azokat a betegeket, akiknél további vizsgálatok nem szükségesek, infarktus-rizikójuk csekély.

Ahol viszont jelentősebb szűkületet tudunk igazolni, az intervenciós kardiológusok célzottan tudják az adott érszakaszt katéterezés során vizsgálni, ill. az esetleges tágítást megtervezni.

A Cardio vizsgálat során először meghatározzuk a koszorúerek meszesedését.

Amennyiben ez bizonyos szintet elér, előfordulhat, hogy rögtön hogy szívkatéterezést javaslunk, mivel a koszorúér betegség valószínűsége igen nagy lehet.

Ezt követően röntgen kontrasztanyagot juttatunk a beteg vénájába, és felvételeket készítünk a szívről illetve a coronariákról.

Végezetül az egész mellkasról is CT vizsgálat készül, ennek során akár eddig fel nem ismert, de fontos elváltozások (daganatok) is kiderülhetnek.

A Cardio CT vizsgálat beutaló-köteles, melyet kardiológus szakorvos állít ki.

Fontos, hogy a betegek vércukorszint-csökkentő gyógyszereik közül a metformint tartalmazókat a vizsgálat előtt 3 nappal hagyják ki, ill. a vizsgálat előtt és után bőven fogyasszanak folyadékot.

Várandós nőknél, súlyos vesebetegségben szenvedőknél a vizsgálat nem javallt.

Virtuális Colonoscopia

 

Virtuális Colonographia
A virtuális colonoscopia vizsgálata elérhető a Hetényi Géza Kórház – Rendelőintézetében.

A vizsgálat gyomor-bélrendszer alsó szakaszának, a vastagbélnek nem invazív vizsgálatára alkalmas módszer, amely CT berendezés alkalmazásával láthatóvá teszi a bél belső felszínét, amelyet egyébként csak az invazívabb, hagyományos (optikai) colonoscopia segítségével láthatnánk.

A CT colonoscopia alakalmával a számítógép a vizsgálat alatt kapott digitális adatok felhasználásával kétdimenziós képek mellett térbeli, 3 dimenziós képet állít elő a vastagbélről, s ezzel lehetővé teszi a radiológus számára, hogy a vastagbél belső felületét a hagyományos colonoscopiahoz hasonló módon teljes hosszúságában átvizsgálhassa.

Mediworld Plus Kft

Kérdéseivel, illetve vizsgálati időpont egyeztetése érdekében kérjük, keresse az Önhöz legközelebbi képalkotó diagnosztikai központot:

Központok

Pin It on Pinterest

Share This