MR-vizsgálat – TB finanszírozott – Magánrendelés.

 

Az MR mágneses rezonancia vizsgálat az emberi test szerveinek igen érzékeny vizsgálataira való. Az MR mágneses-rezonancia vizsgálat a szervezet folyadéktereinek mágneses térben történő megváltozott viselkedésén alapszik. A mágneses-rezonanciás-képalkotás vizsgálat megnevezése angolul : (MRI – magnetic-resonance-imaging). 

A központjainkban az MR vizsgálatokat TB finanszírozott illetve magánrendelés kereteiben veheti igénybe.

MR vizsgálat

Az MR vizsgálat elérhető Székesfehérváron illetve Szolnokon és Budapesten-magánrendelés.

A vizsgálatra érkezve magánúton érheti el a diagnosztikai központjainkat, a (kórház) területén fizetős (térítéses) a magánút használata illetve a parkolás szgk-val.

 • A vizsgálat árairól, illetve a vizsgálatokról bővebben a központjainkban kaphat felvilágosítást.

 • Az oldalon a “CT MR vizsgálat ára” menüpontban is tájékozódhat, a nem OEP finanszírozott vizsgálatok áráról.

Az MR vizsgálat menete

 

Gyakori kérdések a mágneses rezonancia vizsgálattal kapcsolatban, az alábbi részekben írunk a vizsgálathoz tartozóan. Bővebb felvilágosítást szeretne szolgáltatásainkról illetve vizsgálatainkról, keresse a legközelebbi központunkat.

 

A korszerű MR vizsgálat

 

Az MR vizsgálat jelenleg az egész orvostudomány egyik kiemelkedő csúcsát jelenti, haszna és jelentősége a betegellátásban rendkívüli. Ez a módszer rendelkezik nagyfokú biztonsággal, sőt sok területen meg is haladja, jelenleg a legtöbb képi információt adja az emberi testről.

A vizsgálat során nem használ röntgensugarat, az erős mágneses tér és a rádióhullámok segítségével hoz létre igen magas részletgazdagságú anatómiai képeket.

A vizsgálat emiatt szükség szerinti gyakorisággal ismételhető és kisgyermekek esetén is biztonsággal alkalmazható.

A vizsgálattal ábrázolható az agy, a teljes gerinc, a hasi és kismedencei szervek, az ízületek, kimutatható e szervek daganatos, gyulladásos betegsége, sérülése.

Az utóbbi években a technika sokat fejlődött, különböző funkcionális vizsgálatok is bevezetésre kerültek. A vizsgálat során számos mérési információ keletkezik, mely bekerül a számítógépbe, ami különböző számítási folyamatok után képet készít belőle.

Mire figyeljünk az MR vizsgálatkor

 

A vizsgálat viszonylag hosszú ideig tart, egy vizsgálat átlagosan 10-20 percet vesz igénybe.

A vizsgálatok átlagosan 90 %-a intravénás kontrasztanyagok adása nélkül történik. Egyes eltérések minél pontosabb tisztázása érdekében intravénás kontrasztanyag használatára kerülhet sor, így jobban elkülöníthetők az egyes szervek, a kóros elváltozások.

Pacemakerrel és implantátumokkal rendelkező beteg mágneses rezonanciás vizsgálata nem minden esetben lehetséges.

Kisgyermekek, klausztrofóbiás, és értelmi fogyatékos betegek vizsgálata altatásban végezhető el.

Központunkban elérhető MR vizsgálatok:

 

 • Koponya vizsgálat,
 • Belső fül vizsgálat,
 • Orbita vizsgálat,
 • Nyaki lágyrész vizsgálat,
 • Máj vizsgálat,
 • Vese vizsgálat,
 • Panreas vizsgálat,
 • Kismedence vizsgálat,
 • Gerinc vizsgálat,
 • Ízület vizsgálat,

Angiográfia: MR vizsgálat;

 • Arckoponya vizsgálat,
 • Végtag vizsgálat,
 • Hasi vizsgálat,
 • Nyaki vizsgálat,
 • Koponya vizsgálat,

MR vizsgálat kellemetlenségei

 

MR vizsgálat kellemetlenségeiSzűk tér: Néhány páciensnek bezártság érzése lehet, mely sok esetben a hozzátartozó jelenlétében enyhül vagy meg is szűnik. Fontos a páciens figyelmét arra többször is felhívni, hogy a vizsgálótérben nincs bezárva, a személyzettel szoros kapcsolatban van.

Zaj: A mérések során erős búgó, berregő hang hallható, ekkor történik a vizsgálat, ennek során mozdulatlanul kell feküdnie.

Vizsgálat hossza, illetve mozdulatlanság: A vizsgálati idő viszonylag hosszú, 10-20 perc. A vizsgálat ideje alatt nyugodtan kell feküdni, az esetleges nagyobb mozgás rontja a keletkező képek minőségét.

MR vizsgálathoz szükséges előkészületek

 

MR vizsgálatra szükséges előkészületekA vizsgáló helyiségbe szívritmus-szabályzóval (pacemakerrel) belépni tilos és életveszélyes!

A vizsgálat előtt győződjünk meg arról, hogy a páciens ruházatában, testfelületén vagy szervezetében nincs illetve nem lehet semmiféle fémet tartalmazó anyag.

Napjainkban a műtétek során többféle fémes anyag kerülhet szervezetébe (protézisek, érlekötések).

A modern eljárások során már olyan fémekkel dolgoznak, melyek nem mágnesezhetőek.

Ha valaki vizsgálatra megy, célszerű a korábbi műtétet végző orvostól leírást kérnie a szervezetébe helyezett fém típusáról, hogy azt a vizsgálatot végző szakembernek meg tudja mutatni.

Ha bezárt térben félelmet szokott érezni klausztrofóbiája van, beszéljen beutaló orvosával, aki enyhe nyugtatót javasol Önnek a vizsgálat idejére.

Ha orvosa másképp nem rendeli, nyugodtan szedje be szokásos gyógyszereit.

Terhesség nem abszolút kizáró ok a mágneses rezonancia vizsgálat elvégzésére.

Terhességben a vizsgálatot csak igen indokolt esetben végezzük el.

A magzatra nézve a vizsgálatkárosító hatása ugyan nem bizonyított, de bizonyos hatások még nem egyértelműek, ezért jobb az óvatosság.

Teljes test MR vizsgálat

 

Teljes test MR vizsgálatA teljes test MR vizsgálatot a partnercégünknél illetve a székesfehérvári központunkban érheti el. A vizsgálat kiemelkedően fontos és új lehetőség az általános orvosi kivizsgálás, a műtéti és terápiás terv felállításában, és a tumoros betegségek követésben.

A vizsgálat során lehetőség van a teljes emberi testionizáló sugárzástól mentes vizsgálatára mágneses rezonanciás képalkotó eljárással.

A mágneses rezonanciás készülék a mozgó asztala segítségével a teljes test daganatos vagy érrendszeri térképét képes elkészíteni. A mérés több szakaszban történik, a vizsgálati idő átlagosan 30 perc, bonyolultabb esetben 30-60 perc. A klinikai kérdéstől függően kis mennyiségű intravénás kontrasztanyag beadása szükséges.

Amennyiben a teljes test vizsgálat során egy adott szerv, vagy testtáj területén egyértelmű vagy gyanús elváltozás kerül felismerésre úgy az célzott egy régiós vizsgálattal tovább vizsgálható illetve értékelhető.

 

Teljes test MR vizsgálat főbb alkalmazási területei:

 

Onkológia:

Lehetőség van a tumor kiterjedésének megítélésére, illetve a tumor nyomon követésére azokban az esetekben, amikor egy ismert, vagy frissen kimutatott daganatos betegség esetleges áttéteit keressük, vagy az áttétek hátterében megbújó elsődleges tumor megtalálása a cél.

A terápiás terv felállításában is segítséget nyújt az eljárás, mivel a daganatos betegség stádiumának meghatározásához adhat kiegészítő adatokat a vizsgálat.

 

Angiológia:

Teljes test MRA vizsgálatot végezhetünk ismert, vagy feltételezett verőér szűkület, vagy elzáródás esetén.

A kezelési terv felállításához nagy segítséget nyújt a nagyon jó minőségű képi ábrázolás.

Érfejlődési betegségek, értágulatok esetén is nagyon informatív az eljárás.

Mediworld Plus Kft

Kérdéseivel, illetve vizsgálati időpont egyeztetése érdekében kérjük, keresse az Önhöz legközelebbi képalkotó diagnosztikai központot:

Központok

Pin It on Pinterest

Share This