MR-vizsgálatAz MR vizsgálat jelenleg az egész orvostudomány egyik kiemelkedő csúcsát jelenti, haszna és jelentősége a betegellátásban rendkívüli. Ez a módszer rendelkezik nagyfokú biztonsággal, sőt sok területen meg is haladja, jelenleg a legtöbb képi információt adja az emberi testről.

A vizsgálat során nem használ röntgensugarat, az erős mágneses tér és a rádióhullámok segítségével hoz létre igen magas részletgazdagságú anatómiai képeket.

A vizsgálat emiatt szükség szerinti gyakorisággal ismételhető és kisgyermekek esetén is biztonsággal alkalmazható.

Az MR vizsgálattal ábrázolható az agy, a teljes gerinc, a hasi és kismedencei szervek, az ízületek, kimutatható e szervek daganatos, gyulladásos betegsége, sérülése.

Az utóbbi években a technika sokat fejlődött, különböző funkcionális vizsgálatok is bevezetésre kerültek. A vizsgálat során számos mérési információ keletkezik, mely bekerül a számítógépbe, ami különböző számítási folyamatok után képet készít belőle.

MR vizsgálat

A központjainkban az MR vizsgálatokat TB finanszírozott illetve magánrendelés kereteiben veheti igénybe.

A vizsgálatra érkezve magánúton érheti el a diagnosztikai központjainkat, a (kórház) területén fizetős (térítéses) a magánút használata illetve a parkolás szgk-val.

 • Az MR vizsgálat árairól, illetve a vizsgálatokról bővebben a központjainkban kaphat felvilágosítást.

 • Az oldalon a “CT-MR vizsgálat ára” menüpontban is tájékozódhat, a nem OEP finanszírozott vizsgálatok áráról.

A korszerű MR vizsgálat

Az MR (mágneses-rezonancia) vizsgálat az emberi test szerveinek igen érzékeny vizsgálataira való. Az MR vizsgálat a szervezet folyadéktereinek mágneses térben történő megváltozott viselkedésén alapszik. A mágneses-rezonanciás-képalkotás vizsgálat megnevezése angolul : (MRI – magnetic-resonance-imaging). 

Mire figyeljünk az MR vizsgálatkor

 

Az MR vizsgálat viszonylag hosszú ideig tart, egy vizsgálat átlagosan 10-20 percet vesz igénybe.

A vizsgálatok átlagosan 90 %-a intravénás kontrasztanyagok adása nélkül történik. Egyes eltérések minél pontosabb tisztázása érdekében intravénás kontrasztanyag használatára kerülhet sor, így jobban elkülöníthetők az egyes szervek, a kóros elváltozások.

Pacemakerrel és implantátumokkal rendelkező beteg mágneses rezonanciás vizsgálata nem minden esetben lehetséges.

Kisgyermekek, klausztrofóbiás, és értelmi fogyatékos betegek vizsgálata altatásban végezhető el.

Központunkban elérhető MR vizsgálatok:

 

 • Koponya,
 • Belső fül,
 • Orbita,
 • Nyaki lágyrész,
 • Máj,
 • Vese,
 • Panreas,
 • Kismedence,
 • Gerinc,
 • Ízület,

Angiográfia: MR vizsgálat;

 • Arckoponya,
 • Végtag,
 • Hasi,
 • Nyaki,
 • Koponya,

MR vizsgálat kellemetlenségei

 

MR vizsgálat kellemetlenségeiSzűk tér: Néhány páciensnek bezártság érzése lehet, mely sok esetben a hozzátartozó jelenlétében enyhül vagy meg is szűnik. Fontos a páciens figyelmét arra többször is felhívni, hogy a vizsgálótérben nincs bezárva, a személyzettel szoros kapcsolatban van.

Zaj: A mérések során erős búgó, berregő hang hallható, ekkor történik a vizsgálat, ennek során mozdulatlanul kell feküdnie.

Az MR vizsgálat hossza, illetve mozdulatlanság: A vizsgálati idő viszonylag hosszú, 10-20 perc. A vizsgálat ideje alatt nyugodtan kell feküdni, az esetleges nagyobb mozgás rontja a keletkező képek minőségét.

MR vizsgálathoz szükséges előkészületek

 

MR vizsgálatra szükséges előkészületekAz MR vizsgáló helyiségbe szívritmus-szabályzóval (pacemakerrel) belépni tilos és életveszélyes!

A vizsgálat előtt győződjünk meg arról, hogy a páciens ruházatában, testfelületén vagy szervezetében nincs illetve nem lehet semmiféle fémet tartalmazó anyag.

Napjainkban a műtétek során többféle fémes anyag kerülhet szervezetébe (protézisek, érlekötések).

A modern eljárások során már olyan fémekkel dolgoznak, melyek nem mágnesezhetőek.

Ha valaki MR vizsgálatra megy, célszerű a korábbi műtétet végző orvostól leírást kérnie a szervezetébe helyezett fém típusáról, hogy azt a vizsgálatot végző szakembernek meg tudja mutatni.

Ha bezárt térben félelmet szokott érezni klausztrofóbiája van, beszéljen beutaló orvosával, aki enyhe nyugtatót javasol Önnek a vizsgálat idejére.

Ha orvosa másképp nem rendeli, nyugodtan szedje be szokásos gyógyszereit.

Terhesség nem abszolút kizáró ok a mágneses rezonancia vizsgálat elvégzésére.

Terhességben a vizsgálatot csak igen indokolt esetben végezzük el.

A magzatra nézve a vizsgálatkárosító hatása ugyan nem bizonyított, de bizonyos hatások még nem egyértelműek, ezért jobb az óvatosság.

Mediworld Plus Kft

Kérdéseivel, illetve vizsgálati időpont egyeztetése érdekében kérjük, keresse az Önhöz legközelebbi képalkotó diagnosztikai központot:

Központok

Pin It on Pinterest

Share This