Warning: chmod() has been disabled for security reasons in /var/www/mediworldplus.hu/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php on line 47
CT – vizsgálat - Mediworld Plus Kft

CT-vizsgálat


 

A CT – vizsgálat azaz a computer tomográfia rövid vizsgálati idő alatt magas képi felbontást, alacsony sugárzás mellett tesz lehetővé. A – vizsgálat egy számítógépes rétegvizsgálat, amely egy speciális röntgenvizsgálat, amit a 70 -es évek végén vezettek be az orvosi képalkotó diagnosztikába, melynek segítségével igen sok információt kapunk a testrégióról is.

CT – vizsgálat

A CT – eljárás valamennyi szervszervrendszer diagnosztikájában igen jól használható csúcstechnológiai módszer. Az eljárás képes nagyon pontos és nagy felbontású képet adni bármelyik szervről.

Nagy segítséget jelent a betegségek felderítésében és a pontos diagnózis megállapításában. Kimutatható a szervek daganatos, gyulladásos betegsége, sérülése, vérzése.

Ezen vizsgálómódszer jelentősége a hagyományos módszerekkel szemben, hogy a különböző struktúrák nem vetülnek egymásra, képük nem összegződik, így részleteiben vizsgálhatóak.

Elsősorban a központi idegrendszer, a mellkas és a has, az érrendszer, de az emberi test szinte valamennyi részének kiváló ábrázolására képes.

Utólagos rekonstrukciók révén alkalmas az emberi test háromdimenziós megjelenítésére. Gyorsaságánál fogva különösen fontos a sürgősségi betegellátásban.

A CT – vizsgálat számos betegségben vagy annak gyanújában első vizsgálatként végzendő!

CT-vizsgálat

CT vizsgálat

A – vizsgálatkor a Páciens a készülék úgynevezett asztalán fekszik, mely a vizsgálat során vízszintes irányban ki – be mozog a készülék nyílásán.

A CT – müködése alatt a röntgencső körbeforog a test körül, míg az asztal folyamatosan mozog, a gép ennek során megméri, hogy a vizsgált harántmetszet pontjaiban milyen mértékű a sugárelnyelődés.

Ezen értékeknek alapján, bonyolult matematikai és számítástechnikai műveletek után, a számítógép monitoron jeleníti meg az adott testszelet metszeti képét.

Mire figyeljünk a CT - vizsgálatkor

A páciensnek a mérések alatt mozdulatlanul kell feküdnie. A hasi és a mellkasi CT – vizsgálatoknál a tényleges mérések alatt a lélegzetet 10 – 20 másodpercig vissza kell tartani, melyre hangszórón keresztül kap utasításokat a Páciens a kezelőhelyiségben tartózkodó szakszemélyzettől.

A vizsgálat alatt az asztal fokozatosan csúszik beljebb a hengerbe. Az esetleges eltérések minél pontosabb tisztázása érdekében intravénás jódos kontrasztanyag használatára kerülhet sor, melynek estén a metformin tartalmú tabletta szedésének felfüggesztése szükséges 48 órával a vizsgálat előtt és 48 órán át a vizsgálat után.

A hasi CT – vizsgálatok során a Pácienseknek orális kontrasztanyagot kell elfogyasztaniuk a vizsgálat előtti órában a bélrendszer anatómiájának illetve rendellenességeinek felismerésének és tisztázásának céljából.

A vizsgálat időtartama 5 – 15 perc.

Szükséges előkészületek

CT – vizsgálatra szükséges előkészületek. A különböző testtájékok CT – vizsgálatakor, kérő indikációtól függően, jódtartalmú intravénás kontrasztanyag adására kerülhet sor, mely miatt a vizsgálat éhgyomorra történik, a vizsgálatot megelőző 6 órában nem szabad enni.

Amennyiben Ön cukorbeteg és szakorvosa CT – vizsgálatra küldi, kérjük, kérje ki orvosa tanácsát gyógyszereit illetően, mert előfordulhat, hogy valamelyik gyógyszerének szedését a vizsgálat idejére szüneteltetnie kell.

Terhességben, különösen annak korai szakaszában minden röntgensugárzással járó vizsgálóeljárás ellenjavallt, kivéve egyes súlyos, az életet veszélyeztető kórképeket.

A CT – vizsgálat után a szokásos napi tevékenység folytatható, kíméletre nincs szükség.

Elérhető CT vizsgálatok
  • Koponya, Arckoponya, Orbita, Belső fül, Nyaki lágyrész, Gerinc, Ízület, Mellkas, Szív, Has, Kismedence, Virtuális colonoscopia,

Angiográfia: CT – vizsgálat;

  • Koponya, Nyaki, Mellkas, Alsó végtag,

A CT – vizsgálatára érkezve

A központot magánúton érheti el, a (kórház) területén fizetős (térítéses) a magánút használata illetve a parkolás szgk -val. A vizsgálatokról bővebben a központjainkban kaphat felvilágosítást. Keresse az Önhöz legközelebbi CT – diagnosztikai központot.


Warning: chmod() has been disabled for security reasons in /var/www/mediworldplus.hu/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php on line 47