CT-vizsgálat

CT – vizsgálat

A CT vizsgálat rövid vizsgálati idő alatt magas képi felbontást, alacsony sugárzás mellett tesz lehetővé. A komputertomográfia vizsgálat egy számítógépes rétegvizsgálat, amely egy speciális röntgenvizsgálat, amit a 70-es évek végén vezettek be az orvosi képalkotó diagnosztikába, melynek segítségével igen sok információt kapunk a testrégióról is.

A CT eljárás valamennyi szerv-szervrendszer diagnosztikájában igen jól használható csúcstechnológiai módszer. Az eljárás képes nagyon pontos és nagy felbontású képet adni bármelyik szervről. Nagy segítséget jelent a betegségek felderítésében és a pontos diagnózis megállapításában. Kimutatható a szervek daganatos, gyulladásos betegsége, sérülése, vérzése. Ezen vizsgálómódszer jelentősége a hagyományos módszerekkel szemben, hogy a különböző struktúrák nem vetülnek egymásra, képük nem összegződik, így részleteiben vizsgálhatóak.

CT vizsgálat

CT vizsgálat

Elsősorban a központi idegrendszer, a mellkas és a has, az érrendszer, de az emberi test szinte valamennyi részének kiváló ábrázolására képes. Utólagos rekonstrukciók révén alkalmas az emberi test háromdimenziós megjelenítésére. Gyorsaságánál fogva különösen fontos a sürgősségi betegellátásban.

A vizsgálat számos betegségben vagy annak gyanújában első vizsgálatként végzendő!

A CT vizsgálat, hogyan történik

A CT vizsgálat alatt a Páciens a készülék úgynevezett asztalán fekszik, mely a vizsgálat során vízszintes irányban ki-be mozog a készülék nyílásán. A CT vizsgálat alatt a röntgencső körbeforog a test körül, míg az asztal folyamatosan mozog, a gép ennek során megméri, hogy a vizsgált harántmetszet pontjaiban milyen mértékű a sugárelnyelődés. Ezen értékeknek alapján, bonyolult matematikai és számítástechnikai műveletek után, a számítógép monitoron jeleníti meg az adott testszelet metszeti képét.

Mire figyeljünk a CT vizsgálatkor

A páciensnek a mérések alatt mozdulatlanul kell feküdnie. A hasi és a mellkasi CT vizsgálatoknál a tényleges mérések alatt a lélegzetet 10-20 másodpercig vissza kell tartani, melyre hangszórón keresztül kap utasításokat a Páciens a kezelőhelyiségben tartózkodó szakszemélyzettől. A vizsgálat alatt az asztal fokozatosan csúszik beljebb a hengerbe. Az esetleges eltérések minél pontosabb tisztázása érdekében intravénás jódos kontrasztanyag használatára kerülhet sor, melynek estén a metformin tartalmú tabletta szedésének felfüggesztése szükséges 48 órával a vizsgálat előtt és 48 órán át a vizsgálat után.

A hasi CT vizsgálatok során a Pácienseknek orális kontrasztanyagot kell elfogyasztaniuk a vizsgálat előtti órában a bélrendszer anatómiájának illetve rendellenességeinek felismerésének és tisztázásának céljából. A vizsgálat időtartama 5-15 perc.

Központunkban elérhető CT vizsgálatok:

  • Koponya, Arckoponya, Orbita, Belső fül, Nyaki lágyrész, Gerinc, Ízület, Mellkas, Szív, Has, Kismedence, Virtuális colonoscopia,

Angiográfia: CT vizsgálat;

  • Koponya, Nyaki, Mellkas, Alsó végtag,

CT vizsgálathoz szükséges előkészületek

CT vizsgálatra szükséges előkészületek. A különböző testtájékok CT vizsgálatakor, kérő indikációtól függően, jódtartalmú intravénás kontrasztanyag adására kerülhet sor, mely miatt a vizsgálat éhgyomorra történik, a vizsgálatot megelőző 6 órában nem szabad enni. Amennyiben Ön cukorbeteg és szakorvosa CT vizsgálatra küldi, kérjük, kérje ki orvosa tanácsát-gyógyszereit illetően, mert előfordulhat, hogy valamelyik gyógyszerének szedését a vizsgálat idejére szüneteltetnie kell. Terhességben, különösen annak korai szakaszában minden röntgensugárzással járó vizsgálóeljárás ellenjavallt, kivéve egyes súlyos, az életet veszélyeztető kórképeket.

A CT vizsgálat után a szokásos napi tevékenység folytatható, kíméletre nincs szükség.

A CT vizsgálatára érkezve

A központot magánúton érheti el, a (kórház) területén fizetős (térítéses) a magánút használata illetve a parkolás szgk-val. A CT vizsgálatokról bővebben a központjainkban kaphat felvilágosítást. Keresse az Önhöz legközelebbi CT diagnosztikai központot.