TISZTELT PÁCIENSÜNK!

CT vizsgálatra küldte központunkba Önt kezelő orvosa!

A CT vizsgálat azaz a komputer tomográfia rövid vizsgálati idő alatt magas képi felbontást, alacsony sugárzás mellett tesz lehetővé. A vizsgálat egy számítógépes rétegvizsgálat, amely egy speciális röntgenvizsgálat, amit a 70 -es évek végén vezettek be az orvosi képalkotó diagnosztikába, melynek segítségével igen sok információt kapunk a testrégióról is.

KÉRJÜK KEDVES PÁCIENSEINKET,


 


 hogy a vizsgálat előtt maximum 10 perccel hamarabb érkezzenek csak a váróba az egészségügyi előírások miatt.

A CT VIZSGÁLATRÓL

A CT eljárás valamennyi szervszervrendszer diagnosztikájában igen jól használható csúcstechnológiai módszer. Az eljárás képes nagyon pontos és nagy felbontású képet adni bármelyik szervről. Nagy segítséget jelent a betegségek felderítésében és a pontos diagnózis megállapításában. Kimutatható a szervek daganatos, gyulladásos betegsége, sérülése, vérzése. Ezen vizsgálómódszer jelentősége a hagyományos módszerekkel szemben, hogy a különböző struktúrák nem vetülnek egymásra, képük nem összegződik, így részleteiben vizsgálhatóak. Elsősorban a központi idegrendszer, a mellkas és a has, az érrendszer, de az emberi test szinte valamennyi részének kiváló ábrázolására képes. Utólagos rekonstrukciók révén alkalmas az emberi test háromdimenziós megjelenítésére. Gyorsaságánál fogva különösen fontos a sürgősségi betegellátásban.

A CT vizsgálat számos betegségben vagy annak gyanújában első vizsgálatként végzendő!

A vizsgálatkor a Páciens a készülék úgynevezett asztalán fekszik, mely a vizsgálat során vízszintes irányban ki – be mozog a készülék nyílásán. A CT működése alatt a röntgencső körbeforog a test körül, míg az asztal folyamatosan mozog, a gép ennek során megméri, hogy a vizsgált harántmetszet pontjaiban milyen mértékű a sugárelnyelődés. Ezen értékeknek alapján, bonyolult matematikai és számítástechnikai műveletek után, a számítógép monitoron jeleníti meg az adott testszelet metszeti képét.

MIRE FIGYELJÜNK A CT - VIZSGÁLATKOR?


 


CT vizsgálat esetén 150 kg-os testtömeg felett kérjük konzultáljon kezelőorvosával!


A páciensnek a mérések alatt mozdulatlanul kell feküdnie. A hasi és a mellkasi CT vizsgálatoknál a tényleges mérések alatt a lélegzetet 10 – 20 másodpercig vissza kell tartani, melyre hangszórón keresztül kap utasításokat a Páciens a kezelőhelyiségben tartózkodó szakszemélyzettől. A vizsgálat alatt az asztal fokozatosan csúszik beljebb a hengerbe. Az esetleges eltérések minél pontosabb tisztázása érdekében intravénás jódos kontrasztanyag használatára kerülhet sor, melynek estén a metformin tartalmú tabletta szedésének felfüggesztése szükséges 48 órával a vizsgálat előtt és 48 órán át a vizsgálat után. A hasi CT vizsgálatok során a Pácienseknek orális kontrasztanyagot kell elfogyasztaniuk a vizsgálat előtti órában a bélrendszer anatómiájának illetve rendellenességeinek felismerésének és tisztázásának céljából. A vizsgálat időtartama 5 – 15 perc.

SZÜKSÉGES ELŐKÉSZÜLETEKCT vizsgálatra szükséges előkészületek. A különböző testtájékok CT vizsgálatakor, kérő indikációtól függően, jódtartalmú intravénás kontrasztanyag adására kerülhet sor, mely miatt a vizsgálat éhgyomorra történik, a vizsgálatot megelőző 6 órában nem szabad enni. Amennyiben Ön cukorbeteg és szakorvosa CT vizsgálatra küldi, kérjük, kérje ki orvosa tanácsát gyógyszereit illetően, mert előfordulhat, hogy valamelyik gyógyszerének szedését a vizsgálat idejére szüneteltetnie kell. Terhességben, különösen annak korai szakaszában minden röntgensugárzással járó vizsgálóeljárás ellenjavallt, kivéve egyes súlyos, az életet veszélyeztető kórképeket. A CT vizsgálat után a szokásos napi tevékenység folytatható, kíméletre nincs szükség.

ELÉRHETŐ CT VIZSGÁLATOK  • Koponya, Arckoponya, Orbita, Belső fül, Nyaki lágyrész, Gerinc, Ízület, Mellkas, Szív, Has, Kismedence, Virtuális colonoscopia,

Angiográfia: CT vizsgálat;

  • Koponya, Nyaki, Mellkas, Alsó végtag,
Medi_Plus_logó

A CT vizsgálatára érkezve

A központot magánúton érheti el, a (kórház) területén fizetős (térítéses) a magánút használata illetve a parkolás szgk -val. A vizsgálatokról bővebben a központjainkban kaphat felvilágosítást. Keresse az Önhöz legközelebbi CT diagnosztikai központot.

Tisztelt Betegeink!

Önök a CT vizsgálatukat követően optikai adathordozón (CD/DVD lemezen) kapták meg a vizsgálatuk képanyagát.

Ugyanerre a CD/DVD lemezre az Önök és kezelőorvosuk kényelme érdekében egy képnézegető programot is felteszünk, melynek segítségével a képanyagok megtekinthetők. Számos ilyen képnézegető program létezik, mi (ahogyan számos más egészségügyi szolgáltató is) a Philips alkalmazását javasoljuk.

Az utóbbi idők Windows 10 operációs rendszer frissítései közül az egyik a fent írt képnézegető program elindítását akadályozhatja, mely így Önnél is okozhat olyan problémát, hogy a 2019. október 24. előtt kapott CD/DVD lemezeken található Philips szoftver nem indul el és így azzal a képeket nem tudják megnézni.

Amennyiben Önnél ez a hiba jelentkezik, javasoljuk, hogy másik képnézegető szoftvert használjon, vagy frissítse a Philips szoftvert a legfrissebb verzióra, melyet az alábbi hivatkozáson érhet el (a hivatkozást kérjük másolja be internet böngészőjének címsorába):

http://clinical.netforum.healthcare.philips.com/global/Explore/Clinical-News/MRI/Philips-DICOM-Viewer-download-version-R30-SP13

Szeretnénk ismét tájékoztatni, hogy e fenti probléma nem akadályozza Önt a vizsgálatáról készült képek elérhetőségében, azok a kapott CD/DVD lemezen hibamentesen megtalálhatók, vagyis nem a képekkel és nem a CD/DVD lemezzel van probléma.

Ahogy a CD/DVD lemezre felírt képnézegető programért, úgy a fenti hivatkozásról elérhető programért és annak működéséért is a felelősség kizárólag annak készítőjét terheli.

Az esetleges kényelmetlenségért ezúton is elnézését kérjük és köszönjük, hogy képalkotó diagnosztikai vizsgálatához intézményünket választották!