MR-vizsgálat


 

Az MR – vizsgálat a modernkor orvostudomány kiemelkedő részét jelenti, jelentősége és a haszna a betegellátásban rendkívüli a vizsgálat mágneses magrezonancián alapul. A módszer jelenleg a legtöbb képi információt adja az emberi testről, nem használ röntgensugarat, az erős mágneses tér és a rádióhullámok segítségével hoz létre igen magas részletgazdagságú anatómiai képeket.

MR – vizsgálat

A – vizsgálattal ábrázolható az agy, a teljes gerinc, a hasi és kismedencei szervek, az ízületek, kimutatható e szervek daganatos, gyulladásos betegsége, sérülése.

Az utóbbi években a technika sokat fejlődött, különböző funkcionális vizsgálatok is bevezetésre kerültek.

A kivizsgálás során számos mérési információ keletkezik, mely bekerül a számítógépbe, ami különböző számítási folyamatok után képet készít belőle.

MR vizsgálat

MR vizsgálat

Az MR – kivizsgálás az emberi test szerveinek igen érzékeny analizisére való. A vizsgálatokat a szervezet folyadéktereinek mágneses térben történő megváltozott viselkedésén alapszik. Az MRI – vizsgálat megnevezése angolul: (Magnetic Resonance Imaging).

Általánosságban elmondható, hogy a – vizsgálat átlagosan 10 – 20 percet vesz igénybe.

Az MR – vizsgálatok nagyrészt, átlagosan 90% -a natíve történik, intravénás kontrasztanyag adására átlagosan 10% -ban van szükség, annak érdekén, hogy könnyebben felismerhetőek legyenek a kóros elváltozások, illetve az eltérések mibenlétének minél pontosabb tisztázásának érdekében.

Pacemakerrel és implantátumokkal rendelkező Páciensek vizsgálata előtt tájékozódni kell azok MR – kompatibilitásáról.

Kisgyermekek, klausztrofóbiás és értelmi fogyatékos Páciensek vizsgálatai bódításban, altatásban szükség esetén elvégezhetőek.

Az MR - vizsgálathoz szükséges előkészületek

Az MR – vizsgáló helyiségbe szívritmusszabályzóval (pacemakerrel) belépni tilos és életveszélyes!

A vizsgálat előtt győződjünk meg arról, hogy a páciens ruházatában, testfelületén vagy szervezetében nincs, illetve nem lehet semmiféle fémet tartalmazó anyag.

Napjainkban a műtétek során többféle fémes anyag kerülhet szervezetébe (protézisek, érlekötések).

A modern eljárások során már olyan fémekkel dolgoznak, melyek nem mágnesezhetőek.

Ha valaki MR – vizsgálatra megy, célszerű a korábbi műtétet végző orvostól leírást kérnie a szervezetébe helyezett fém típusáról, hogy azt a vizsgálatot végző szakembernek meg tudja mutatni.

Ha bezárt térben félelmet szokott érezni klausztrofóbiája van, beszéljen beutaló orvosával, aki enyhe nyugtatót javasol Önnek a vizsgálat idejére.

Ha orvosa másképp nem rendeli, nyugodtan szedje be szokásos gyógyszereit.

A terhesség nem abszolút kizáró ok a mágneses rezonancia vizsgálat elvégzésére. Terhességben a vizsgálatot csak igen indokolt esetben végezzük el.

A magzatra nézve a vizsgálatkárosító hatása ugyan nem bizonyított, de bizonyos hatások még nem egyértelműek, ezért jobb az óvatosság.

A - vizsgálat kellemetlenségei

A szűk tér néhány páciensnek bezártság érzése lehet, mely sok esetben a hozzátartozó jelenlétében enyhül vagy meg is szűnik.

Fontos a páciens figyelmét arra többször is felhívni, hogy a vizsgálótérben nincs bezárva, a személyzettel szoros kapcsolatban van.

A zaj a mérések során erős búgó, berregő hang hallható, ekkor történik a vizsgálat, ennek során mozdulatlanul kell feküdnie.

Elérhető MR - vizsgálatok
  • Koponya, Belső fül, Orbita, Nyaki lágyrész, Máj, Vese, Panreas, Kismedence, Gerinc, Ízület,

Angiográfia: MR – vizsgálat;

  • Arckoponya, Végtag, Hasi, Nyaki, Koponya,

Az MR – vizsgálatára érkezve

A központot magánúton érheti el, a (kórház) területén fizetős (térítéses) a magánút használata illetve a parkolás szgk -val. A vizsgálatokról bővebben a központjainkban kaphat felvilágosítást. Keresse az Önhöz legközelebbi MR – diagnosztikai központot.

Tisztelt Betegeink!

Önök a CT és MR vizsgálatukat követően CD lemezen kapták meg a vizsgálatuk képanyagát.
Ugyanerre a CD-re az Önök és kezelőorvosuk kényelme érdekében egy képnézegető programot is felteszünk, melynek segítségével a képanyagok megtekinthetők. Számos ilyen képnézegető program létezik, mi (ahogyan számos más egészségügyi szolgáltató is) a Philips alkalmazását javasoljuk.
Az utóbbi idők Windows 10 operációs rendszer frissítései közül az egyik a fent írt képnézegető program elindítását akadályozhatja, mely így Önnél is okozhat olyan problémát, hogy a 2019. október 24. előtt kapott CD-ken található Philips szoftver nem indul el és így azzal a képeket nem tudják megnézni.
Amennyiben Önnél ez a hiba jelentkezik, javasoljuk, hogy másik képnézegető szoftvert használjon, vagy frissítse a Philips szoftvert a legfrissebb verzióra, melyet az alábbi hivatkozáson érhet el (a hivatkozást kérjük másolja be internet böngészőjének címsorába):

http://clinical.netforum.healthcare.philips.com/global/Explore/Clinical-News/MRI/Philips-DICOM-Viewer-download-version-R30-SP13

Szeretnénk ismét tájékoztatni, hogy e fenti probléma nem akadályozza Önt a vizsgálatáról készült képek elérhetőségében, azok a kapott CD-n hibamentesen megtalálhatók, vagyis nem a képekkel és nem a CD-vel van probléma.
Ahogy a CD-re felírt képnézegető programért, úgy a fenti hivatkozásról elérhető programért és annak működéséért is a felelősség kizárólag annak készítőjét terheli.

Az esetleges kényelmetlenségért ezúton is elnézését kérjük és köszönjük, hogy képalkotó diagnosztikai vizsgálatához intézményünket választották!