TISZTELT PÁCIENSÜNK!

MR vizsgálatra küldte központunkba Önt kezelőorvosa!

Az MR vizsgálat a modernkor orvostudomány kiemelkedő részét jelenti, jelentősége és a haszna a betegellátásban rendkívüli a vizsgálat mágneses magrezonancián alapul. A módszer jelenleg a legtöbb képi információt adja az emberi testről, nem használ röntgensugarat, az erős mágneses tér és a rádióhullámok segítségével hoz létre igen magas részletgazdagságú anatómiai képeket.

KÉRJÜK KEDVES PÁCIENSEINKET,


 


 hogy a vizsgálat előtt maximum 10 perccel hamarabb érkezzenek csak a váróba az egészségügyi előírások miatt.

AZ MR VIZSGÁLATRÓL

A vizsgálattal ábrázolható az agy, a teljes gerinc, a hasi és kismedencei szervek, az ízületek, kimutatható e szervek daganatos, gyulladásos betegsége, sérülése. Az utóbbi években a technika sokat fejlődött, különböző funkcionális vizsgálatok is bevezetésre kerültek. A kivizsgálás során számos mérési információ keletkezik, mely bekerül a számítógépbe, ami különböző számítási folyamatok után képet készít belőle. Az MR kivizsgálás az emberi test szerveinek igen érzékeny analizisére való. A vizsgálatokat a szervezet folyadéktereinek mágneses térben történő megváltozott viselkedésén alapszik. Az MR vizsgálat megnevezése angolul: (Magnetic Resonance Imaging).

Általánosságban elmondható, hogy a – vizsgálat átlagosan 10 – 20 percet vesz igénybe.

Az MR vizsgálatok nagyrészt, átlagosan 90% -a natíve történik, intravénás kontrasztanyag adására átlagosan 10% -ban van szükség, annak érdekén, hogy könnyebben felismerhetőek legyenek a kóros elváltozások, illetve az eltérések mibenlétének minél pontosabb tisztázásának érdekében. Pacemakerrel és implantátumokkal rendelkező Páciensek vizsgálata előtt tájékozódni kell azok MR kompatibilitásáról. Kisgyermekek, klausztrofóbiás és értelmi fogyatékos Páciensek vizsgálatai bódításban, altatásban szükség esetén elvégezhetőek.

AZ MR VIZSGÁLATHOZ SZÜKSÉGES ELŐKÉSZÜLETEKAz MR vizsgáló helyiségbe szívritmusszabályzóval (pacemakerrel) belépni tilos és életveszélyes! A vizsgálat előtt győződjünk meg arról, hogy a páciens ruházatában, testfelületén vagy szervezetében nincs, illetve nem lehet semmiféle fémet tartalmazó anyag. Napjainkban a műtétek során többféle fémes anyag kerülhet szervezetébe (protézisek, érlekötések). A modern eljárások során már olyan fémekkel dolgoznak, melyek nem mágnesezhetőek. Ha valaki MR vizsgálatra megy, célszerű a korábbi műtétet végző orvostól leírást kérnie a szervezetébe helyezett fém típusáról, hogy azt a vizsgálatot végző szakembernek meg tudja mutatni. Ha bezárt térben félelmet szokott érezni klausztrofóbiája van, beszéljen beutaló orvosával, aki enyhe nyugtatót javasol Önnek a vizsgálat idejére. Ha orvosa másképp nem rendeli, nyugodtan szedje be szokásos gyógyszereit. A terhesség nem abszolút kizáró ok a mágneses rezonancia vizsgálat elvégzésére. Terhességben a vizsgálatot csak igen indokolt esetben végezzük el. A magzatra nézve a vizsgálatkárosító hatása ugyan nem bizonyított, de bizonyos hatások még nem egyértelműek, ezért jobb az óvatosság.

A VIZSGÁLAT KELLEMETLENSÉGEIA szűk tér néhány páciensnek bezártság érzése lehet, mely sok esetben a hozzátartozó jelenlétében enyhül vagy meg is szűnik. Fontos a páciens figyelmét arra többször is felhívni, hogy a vizsgálótérben nincs bezárva, a személyzettel szoros kapcsolatban van. A zaj a mérések során erős búgó, berregő hang hallható, ekkor történik a vizsgálat, ennek során mozdulatlanul kell feküdnie.

ELÉRHETŐ MR VIZSGÁLATOK  • Koponya, Belső fül, Orbita, Nyaki lágyrész, Máj, Vese, Panreas, Kismedence, Gerinc, Ízület

Angiográfia: MR vizsgálat;

  • Arckoponya, Végtag, Hasi, Nyaki, Koponya

Az MR vizsgálatára érkezve

A központot magánúton érheti el, a (kórház) területén fizetős (térítéses) a magánút használata illetve a parkolás szgk -val. A vizsgálatokról bővebben a központjainkban kaphat felvilágosítást. Keresse az Önhöz legközelebbi MR diagnosztikai központot.

Tisztelt Betegeink!

Önök az MR vizsgálatukat követően optikai adathordozón (CD/DVD lemezen) kapták meg a vizsgálatuk képanyagát.

Ugyanerre a CD/DVD lemezre az Önök és kezelőorvosuk kényelme érdekében egy képnézegető programot is felteszünk, melynek segítségével a képanyagok megtekinthetők. Számos ilyen képnézegető program létezik, mi (ahogyan számos más egészségügyi szolgáltató is) a Philips alkalmazását javasoljuk.

Az utóbbi idők Windows 10 operációs rendszer frissítései közül az egyik a fent írt képnézegető program elindítását akadályozhatja, mely így Önnél is okozhat olyan problémát, hogy a 2019. október 24. előtt kapott CD/DVD lemezeken található Philips szoftver nem indul el és így azzal a képeket nem tudják megnézni.

Amennyiben Önnél ez a hiba jelentkezik, javasoljuk, hogy másik képnézegető szoftvert használjon, vagy frissítse a Philips szoftvert a legfrissebb verzióra, melyet az alábbi hivatkozáson érhet el (a hivatkozást kérjük másolja be internet böngészőjének címsorába):

http://clinical.netforum.healthcare.philips.com/global/Explore/Clinical-News/MRI/Philips-DICOM-Viewer-download-version-R30-SP13

Szeretnénk ismét tájékoztatni, hogy e fenti probléma nem akadályozza Önt a vizsgálatáról készült képek elérhetőségében, azok a kapott CD/DVD lemezen hibamentesen megtalálhatók, vagyis nem a képekkel és nem a CD/DVD lemezzel van probléma.

Ahogy a CD/DVD lemezre felírt képnézegető programért, úgy a fenti hivatkozásról elérhető programért és annak működéséért is a felelősség kizárólag annak készítőjét terheli.

Az esetleges kényelmetlenségért ezúton is elnézését kérjük és köszönjük, hogy képalkotó diagnosztikai vizsgálatához intézményünket választották!