MR-vizsgálat

Az MR vizsgálat: azaz a kiváló mágneses-rezonanciás vizsgálatokat a modernkor orvostudomány kiemelkedő részét jelenti, jelentősége és a haszna a betegellátásban rendkívüli. A módszer jelenleg a legtöbb képi információt adja az emberi testről. A vizsgálat során nem használ röntgensugarat, az erős mágneses tér és a rádióhullámok segítségével hoz létre igen magas részletgazdagságú anatómiai képeket. A vizsgálat emiatt szükség szerinti gyakorisággal ismételhető és kisgyermekek esetén is biztonsággal alkalmazható.

Az MR vizsgálattal ábrázolható az agy, a teljes gerinc, a hasi és kismedencei szervek, az ízületek, kimutatható e szervek daganatos, gyulladásos betegsége, sérülése. Az utóbbi években a technika sokat fejlődött, különböző funkcionális vizsgálatok is bevezetésre kerültek. A vizsgálat során számos mérési információ keletkezik, mely bekerül a számítógépbe, ami különböző számítási folyamatok után képet készít belőle.

MR vizsgálat

Az MR vizsgálat általában

Az MR (mágneses-rezonancia) vizsgálat az emberi test szerveinek igen érzékeny vizsgálataira való. A vizsgálat a szervezet folyadéktereinek mágneses térben történő megváltozott viselkedésén alapszik. Az MRI vizsgálat megnevezése angolul: (Magnetic Resonance Imaging). 

Mire figyeljünk az MR vizsgálatkor

Az MR – vizsgálat viszonylag hosszú ideig tart, egy vizsgálat átlagosan 10-20 percet vesz igénybe. A vizsgálatok átlagosan 90 %-a intravénás kontrasztanyagok adása nélkül történik. Egyes eltérések minél pontosabb tisztázása érdekében intravénás kontrasztanyag használatára kerülhet sor, így jobban elkülöníthetők az egyes szervek, a kóros elváltozások.  Pacemakerrel és implantátumokkal rendelkező beteg mágneses rezonanciás – vizsgálata nem minden esetben lehetséges. Kisgyermekek, klausztrofóbiás, és értelmi fogyatékos betegek vizsgálata altatásban végezhető el.

Központunkban elérhető MR vizsgálatok:

 • Koponya,
 • Belső fül,
 • Orbita,
 • Nyaki lágyrész,
 • Máj,
 • Vese,
 • Panreas,
 • Kismedence,
 • Gerinc,
 • Ízület,

Angiográfia: MR vizsgálat;

 • Arckoponya,
 • Végtag,
 • Hasi,
 • Nyaki,
 • Koponya,

MR vizsgálat kellemetlenségei

Szűk tér: Néhány páciensnek bezártság érzése lehet, mely sok esetben a hozzátartozó jelenlétében enyhül vagy meg is szűnik. Fontos a páciens figyelmét arra többször is felhívni, hogy a vizsgálótérben nincs bezárva, a személyzettel szoros kapcsolatban van. Zaj: A mérések során erős búgó, berregő hang hallható, ekkor történik a vizsgálat, ennek során mozdulatlanul kell feküdnie. Az MR vizsgálat hossza, illetve mozdulatlanság: A vizsgálati idő viszonylag hosszú, 10-20 perc. A vizsgálat ideje alatt nyugodtan kell feküdni, az esetleges nagyobb mozgás rontja a keletkező képek minőségét.

MR vizsgálathoz szükséges előkészületek

Az MR – vizsgáló helyiségbe szívritmus-szabályzóval (pacemakerrel) belépni tilos és életveszélyes! A vizsgálat előtt győződjünk meg arról, hogy a páciens ruházatában, testfelületén vagy szervezetében nincs, illetve nem lehet semmiféle fémet tartalmazó anyag. Napjainkban a műtétek során többféle fémes anyag kerülhet szervezetébe (protézisek, érlekötések). A modern eljárások során már olyan fémekkel dolgoznak, melyek nem mágnesezhetőek. Ha valaki MR vizsgálatra megy, célszerű a korábbi műtétet végző orvostól leírást kérnie a szervezetébe helyezett fém típusáról, hogy azt a vizsgálatot végző szakembernek meg tudja mutatni. Ha bezárt térben félelmet szokott érezni klausztrofóbiája van, beszéljen beutaló orvosával, aki enyhe nyugtatót javasol Önnek a vizsgálat idejére. Ha orvosa másképp nem rendeli, nyugodtan szedje be szokásos gyógyszereit. 

A terhesség nem abszolút kizáró ok a mágneses rezonancia vizsgálat elvégzésére. Terhességben a vizsgálatot csak igen indokolt esetben végezzük el. A magzatra nézve a vizsgálatkárosító hatása ugyan nem bizonyított, de bizonyos hatások még nem egyértelműek, ezért jobb az óvatosság.

A központjainkban a MR vizsgálatokat veheti igénybe.

Az MR-vizsgálatra érkezve magánúton érheti el a diagnosztikai központjainkat, a (kórház) területén fizetős (térítéses) a magánút használata illetve a parkolás szgk-val. Az MR-vizsgálatokról bővebben a központjainkban kaphat felvilágosítást. Keresse az Önhöz legközelebbi MR diagnosztikai központot:

Központok